kontrolni toranj

Simen gromobran na novom kontrolnom tornju

Beogradski aerodrom “Nikola Tesla” dobiće posle 60 godina novi kontrolni toranj, za koji smo upravo postavili gromobransku zaštitu. Jedan od najznačajnijih poslova kompanije Simen čini nas ponosnim i dokazuje još jednom da smo po kvalitetu, pouzdanosti i sadržaju ponude u samom vrhu u regionalnim okvirima.

Zaštita od udara groma aerodromskog kontrolnog tornja štiti živote osoblja, skupu i sofisticiranu elektronsku opremu, ali indirektno i letelice, letačko osoblje i putnike u avionima koje pokriva kontrola leta. Kontrolni toranj je po visini najistaknutija struktura u okruženju svakog aerodroma, pa je kao takav podložan većem riziku od udara groma.

Novi toranj na međunarodnom aerodromu “Nikola Tesla” visok je 75 metara i na vrhu ima operativnu salu površine 120 kvadratnih metara. Najsavremenija oprema koja će na tom mestu biti ugrađena omogućiće uspešan rad Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) u uslovima kontinuiranog rasta broja aviona, koji se očekuje u narednom periodu.

Pored samog tornja, aerodrom dobija i novu energetski efikasnu poslovnu zgradu Centra kontrole letenja Beograd, povezanu pasarelom sa tornjem. Ova dva objekta, ukupne površine 7500 kvadratnih metara fizički su izmeštena iz aerodromske zgrade.

Postojeći kontrolni toranj visok je 40 metara i sagrađen je 1962. godine, iste godine kada je, u aprilu, otvoren beogradski aerodrom na sadašnjoj lokaciji. Planirano je da namena starog tornja bude promenjena.

Završetak investicije i puštanje u rad novog kontrolnog tornja, za koji se očekuje da će postati jedan od simbola Beograda, predviđeno je za prvu polovinu 2022. godine.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *