Novi Zeland udari

Udari od 190 km/h na Novom Zelandu, zabeleženo 3000 udara groma

Na Novom Zelandu, na Južnom ostrvu zabeleženi su udari do 190 kilometara na sat, što je dovelo do zatvaranja glavnog autoputa i nestanka struje širom Kenterberija.

Bilo je više od 3000 udara munja koje su obasjale nebo duž planinskih venaca, dok je Državni autoput 1 bio blokiran zbog vetra koji je oborio veliko drvo u blizini Karitanea.

U Južnom Kenterberiju došlo je do dva velika nestanka struje zbog nevremena. U oblasti Džeraldina pogođeno je 411 kuća. Još jedan prekid se dogodio u oblasti Vaimate, gde je pogođeno 365 kuća. U oblasti Sidauna, pogođena je 271 kuća.

Meteorološka služba je takođe upozorila da bi, u kombinaciji sa topljenjem snega, kiša u oblasti jezera Kenterberi mogla da izazove značajno prelivanje.

Civilna odbrana Selvin aktivirala je svoj centar za hitne operacije u ponedeljak popodne kako bi pratila situaciju i uspostavila vezu sa drugim agencijama i službama za hitne slučajeve.

Fjordland i jezera Otago takođe će se suočiti sa poplavom kiše, sa gornjom procenom od 320 mm. Kiša bi mogla da izazove poplave i klizanje, saopštio je MetService.

Regionalna direktorka civilne odbrane Zapadne obale Kler Braun preporučila je ljudima da ostanu kod kuće ako mogu i da vode računa u naredna 24 sata, jer je većina vremenskih upozorenja na Zapadnoj obali bila na snazi do utorka popodne.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *