blu dzet

Prvi put snimljene „blu džet“ munje

Godinama se raspravljalo da li munje u gornjim slojevima atmosfere, iznad oblaka i oluja, uošte postoje – neuhvatljiva električna pražnjenja opisivali su pojedini piloti, ali ih je bilo nemoguće sa tog mesta zabeležiti. Munje su nazivane „crveni duhovi“, „vilenjaci“, „plavi mlazevi“ („blu džets“), „patuljci“ … u svakom slučaju, pojave koje postoje sa one strane stvarnosti.
Pokušaji da se munje iznad oblaka identifikuju na snimcima sa satelita ostali su bezuspešni – ugao satelita nije bio takav da bi se jasno videle.
blu dzet
Foto: ESA/NASA
Konačno, munje su uhvaćene 2015. godine na video zapisu sa Međunarodne svemirske stanice, a rezultati su tek ovog februara prikazani javnosti. Učinio je to danski astronaut Andreas Mogensen, super osetljivom kamerom za vreme jedne oluje iznad Indije, odnosno Bengalskog zaliva. Na video materijalu dugom 160 sekundi nalazi se čak 245 neobičnih plavih munja, koje su se tokom  nevremena protezale u vis, u dužini i do 40 kilometara. Plava pražnjenja iznad oblaka primer su veoma malo poznatih pojava u zemljinoj atmosferi. Njihovo proučavanje može da dovede do novih otkrića vezanih za načine na koje atmosfera štiti Zemlju od zračenja. Pošto se pokazalo da je sa svemirske stanice moguće napraviti snimak, do kraja godine na njenom obodu biće postavljen interaktivni monitor, koji će kontinuirano snimati velike oluje i munje iznad njih, kako bi se nastavila detaljna proučavanja.
Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *