dvorište

Šta u dvorištu privlači grom?

Uređenje prostora za sedenje u dvorištu, kao i samog dvorišta može značajno doprineti uživanju na otvorenom. Bilo da se radi o opuštanju sa knjigom, obrocima na svežem vazduhu ili druženju sa prijateljima, dobro osmišljen prostor za sedenje postaje srce svakog dvorišta. Međutim, prilikom uređenja dvorišta, važno je obratiti pažnju na sigurnosne aspekte, naročito kada su u pitanju oluje i rizik od udara groma.

Uređenje prostora za sedenje

Dvorišni nameštaj treba da bude udoban, izdržljiv i otporan na vremenske uslove, a raspored treba da bude funkcionalan i prilagođen potrebama korisnika. Postavljanje ugaone garniture za sedenje je savršeno za druženje, dok postavljanje stolova i stolica u zonu sa hladom pruža prijatno mesto za obroke. Dodaci poput jastuka, ćebadi, suncobrana i pergola mogu dodatno unaprediti udobnost i estetiku prostora. Rasveta, bilo solarna ili električna, može stvoriti prijatnu atmosferu tokom večernjih sati. Ipak najbitnije je da upravo ovaj deo dvorišta bude najbezbedniji.

Šta u dvorištu povećava rizik od udara groma

Dok uređenje prostora za sedenje donosi mnoge prednosti, važno je biti svestan opasnosti koje mogu proizaći iz loše odabranih ili postavljenih predmeta u dvorištu. Gromovi su nepredvidivi i mogu izazvati ozbiljne štete. Evo šta treba obratiti pažnju kako bi se smanjio rizik od udara groma:

Visoka stabla

Iako je drveće estetski i ekološki vredno, visoka stabla mogu privući grom. Posebno je opasno kada se nalaze u blizini prostora za sedenje. Ako imate visoko stablo, razmislite o postavljanju gromobrana ili njegovom uklanjanju ako predstavlja veliku opasnost.

Metalni stubovi i jarboli

Metalni stubovi za zastave, jarboli ili čak metalne pergole mogu privući grom zbog svoje visine i provodljivosti. Ako koristite metalne strukture, uverite se da su adekvatno uzemljene kako bi se smanjio rizik.

Električni uređaji i instalacije

Električni uređaji poput svetiljki, zvučnika ili klima uređaja treba postaviti pažljivo. Ovi uređaji, ako su nepropisno uzemljeni ili ostavljeni na otvorenom, mogu privući grom i prouzrokovati požare ili kvarove.

Metalni vrtni alati i mašine

Vrtne alate i mašine, posebno one metalne, ne treba ostavljati na otvorenom tokom oluja. Ovi predmeti mogu privući grom i izazvati ozbiljne posledice. Najbolje je skladištiti ih u zatvorenim prostorima kada nisu u upotrebi.

Voda i bazeni

Bazeni i drugi vodeni elementi u dvorištu takođe mogu privući grom. Plivanje tokom oluje je izuzetno opasno jer voda provodi elektricitet. Preporučuje se prekrivanje bazena i izbegavanje korišćenja vodenih površina tokom nepovoljnih vremenskih uslova.

Prevencija i zaštita

Kako bi se smanjio rizik od udara groma, postoje određene mere zaštite koje se mogu preduzeti:
Instalacija gromobrana: Postavljanje gromobrana na kući i visokim objektima u dvorištu efikasno kanalizuje elektricitet u zemlju.

Pravilno uzemljenje: Sve metalne konstrukcije i električni uređaji treba da budu pravilno uzemljeni.
Redovno održavanje: Redovno pregledanje i održavanje svih električnih instalacija i uređaja može sprečiti nesreće.

Zaključak

Uređenje dorišta može biti zabavno i opuštajuće, ali je važno razmišljati i o sigurnosnim aspektima. Visoka stabla, metalni stubovi, električni uređaji, vrtni alati i voda mogu privući grom i izazvati ozbiljne probleme. Pravilna zaštita i pažljivo planiranje mogu pomoći u smanjenju rizika i zaštiti vašeg doma i okoline.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *